Hur är det i Norge? | Mia Zetterström, 21 år

Mia Zetterström, 21 år

Annons

Hur är det i Norge?

Ja, det är nog den vanligaste frågan jag får just nu. Så, hur är det i Norge egentligen? Jag har märkt att många frågar det, och undrar egentligen med allting här.

VI har vart här i Trondheim lite mer än 4 månader nu som ligger ungefär Åre och rätt in där ifrån. Vi bor i en lägenhet som är en 3a som vi delar med en kollega till mig, innan bodde hans flickvän också här som nu har åkt. Jag jobbar på en Restaurang som heter Søstene Karlsen och som ligger på Solsiden som är längst kajen i hamnen kan man säga. Micke jobbar på ett bryggeri som heter Rignes där dom brygger en väldigt populär öl som heter Dahls och dels läsk som pepsi m.m… Hans extra jobb på helgerna är på restaurangen jag jobbar på, som servitör och vaktmästare.

Hur länge vi ska vara här är oklart, vi är här på obestämd tid, men kommer iaf bli 1 år, alltså fram till nästa sommar, och sedan där ifrån får vi se hur länge vi vill stanna, efter det kanske det blir mera till och resa mycket och kanske åka tillbaka hit och hålla på lite så, men det vet vi inte ännu 🙂

Språket är enklare att förstå en vad jag trodde, för när jag var här och provjobbade i Februari så förstod jag nästan INGENTING och var jätte orolig för hur det här skulle gå, och Micke förstod mindre än vad jag gjorde, haha. Men det hindrade inte oss, så vi packade bilen full och drog, såg allt som en utmaning för oss, fick reda på att vi hade boende ca 1 dag innan vi åkte, micke hade inge jobb, men det hade jag, så allt var en utmaning och en chansning, men det var nog det bästa att göra, man ska inte ha så mycket kontroll på allt när man gör någe sånt här tror jag, allt löser sig verkligen har jag lärt mig. Just för att allt är så nytt och allt kan ändras från det ena till det andra så ska man inte planera som en dåre. Språket idag för oss är mycket enklare, och man själv pratar saker och ting på norska, speciellt på jobbet, så det blir att man pratar mat på norka och grejer.

Om det var svårt att få jobb? Ganska svårt är det att få jobb hemifrån Sverige, man märkte och förstår att dom väljer dom som redan bor i Norge framför dom som fortfarande är kvar i Sverige. Jag sökte kanske mest på skoj i 3 månader innan jag fick någe svar. Micke började söka efter jag hade vart här på provjobb och fick inge svar alls nästan. Men han chansade och åkte med ändå och tänkte att han söker på plats, och det var mycket enklare, då gick det fort. Som tur var så byggde han olika grejer på mitt jobb medans han inte hade någe jobb, som var i ca 1 månad, på så sätt fick han extrajobb där.

Min åsikt för dom som funderar på att åka hit till Norge och jobba. Tveka absolut INTE, känn inget jobbigt med det. Gör det bara om du drömmer om det, stoppa inte själv dina drömmar och låt verkligen inte någon annan göra det, det är nog verkligen det dummaste man kan gå på här i livet, för det kommer man ångra en dag. Jag tror nog att många hindras ifrån sina drömmar av sina pojk/flickvänner, och USCH vad man måste ångra det sen att man lyssande på dem.

Det kanske är jätte mycket annat ni undrar, men det vet inte jag vad det är, så det är bara att fråga så svarar jag på det 🙂

DSC_2602

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats